Призът е за иновативния десетрамков кошер на Велина и Борис Иванови

Пловдивска фирма грабна ​голямата награда на Международното изложение – договаряне “Пчеларство – Плевен” 2019 г. „Био иновации” ООД стана носител на статуетката „Крило на успеха”​. Собственици на фирмата са Борис и Велина Иванови. Те събраха най-много точки за иновативния си десетрамков пчелен кошер. Той е разработван почти три години и е тестван за първи път миналото лято с участието на водещи пчелари в бранша. ​Изобретението има варианти за най популярните системи – Дадан Блат, Рут и Фарар.

При разработката на кошера ​с​а избегна​ти недостатъците както на традиционните дървени, така и на новите полистиролни кошери. Елементите са изработени със специалн​а инструментална екипировка, като всеки от тях е проектиран и направен с най-подходящите за неговата функция материали. Една от целите на кошера е да реши нерешения до момента проблем със защитата на кошерите от кражби, което е без аналог при съществуващите до момента пчелни къщи. С десетрамковия кошер се облекчава съществено трудът на пчеларите.

“Наградата от международното изложение “Пчеларство 2019″ в Плевен е голям стимул за нас и ще ни накара да продължим да интегрираме опита, който имаме от други сектори в бизнеса и в пчеларството. Целта ни е да създаваме продукти, които биха подпомогнали пчеларите в практиката им и в реализирането на производството им”, каза Велина Иванова по време на награждаването.

Международното изложение – договаряне “Пчеларство – Плевен” 2019 г. бе открито от евродепутата Момчил Неков. Той обяви, че Европейският парламент застава на страната на българските пчелари и след негово настояване институцията изисква производството на мед да бъде включено сред програмите за обвързана подкрепа. Той допълни, че 84% от растителните видове и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването от пчели. В икономически параметри, това са 14,2 милиарда евро годишно. Неков даде пример, че в САЩ тази дейност се финансира от държавата.

През декември 2018 евродепутатът внесе поправки в ОСП, специфично свързани с опрашването и на сектор “Пчеларство” като цяло. Той предложи да има директно плащане на пчелно семейство за опрашване, както и да се предоставя обвързана подкрепа на пчелно семейство.

Източник: Вестник “Марица”